BB (Bollinger Bantları)

Bollinger Bantları, John Bollinger tarafından 1980'lerde icat edilen bir teknik analiz aracıdır. İşlem bantları kavramından gelişen Bollinger Bantları ve ilgili% b ve bant genişliği göstergeleri, önceki işlemlere göre fiyatın "yüksekliğini" veya "düşüklüğünü" ölçmek için kullanılabilir. Bollinger Bantları bir oynaklık göstergesidir. Hareketli ortalamadan belirli sayıda standart sapmaya eşit mesafelerde çizilir. Standart sapma değeri oynaklığa bağlı olduğundan, bantlar kendi kendini ayarlıyor: Pazar istikrarsız olduğunda bantların genişliği artar ve daha istikrarlı dönemlerde azalır.

Bollinger Bantları genellikle bir fiyat tablosunda gösterilir, ancak gösterge tablosunda da gösterilebilirler. Bollinger Bantlarının yorumu, fiyatların bandın üst ve alt sınırları içinde kalma eğiliminde olduğu gerçeğine dayanmaktadır. Bollinger Bantlarının ayırt edici bir özelliği, fiyat oynaklığından kaynaklanan aralıktır. Bollinger Bantlarının ikinci özelliği, fiyat oynaklığı nedeniyle değişken genişliğidir. Önemli fiyat değişikliklerinin olduğu dönemlerde (yani yüksek volatilite), bantlar fiyatlara daha fazla yer açmak için genişler. Durgunluk dönemlerinde (yani düşük dalgalanma) bantlar fiyatları sınırları içinde tutmak için daralır.

Bollinger Bantları göstergesinin temel noktaları şunlardır:

  1. Ani fiyat değişiklikleri genellikle bant daraldıktan sonra meydana gelir, bu da oynaklıkta bir azalmaya karşılık gelir.

  2. Fiyatlar aralığın ötesine geçerse, mevcut eğilimin devam etmesi beklenmelidir.

  3. Bantların dışındaki pik ve oyukların ardından bantlar içindeki pikler ve oyuklar gelirse, trendin tersine dönmesi meydana gelebilir.

  4. Bant sınırlarından birinden başlayan bir fiyat hareketi genellikle tam tersine ulaşır.

Bollinger Bantları şunlardan oluşur:

  • N periyotlu hareketli ortalama (MA);

  • üst çizgi K çarpı hareketli ortalamanın (MA + Kσ) üzerinde bir N-periyodu standart sapması;

  • alt çizgi K çarpı hareketli ortalamanın (MA - Kσ) altında bir N-dönemi standart sapması.

N ve K için tipik değerler sırasıyla 20 ve 2'dir. Ortalama için varsayılan seçim basit bir hareketli ortalamadır, ancak gerektiğinde diğer ortalama türleri de kullanılabilir. Üstel hareketli ortalamalar, yaygın bir ikinci seçenektir. Tipik olarak, aynı dönem hem orta çizgi hem de standart sapmanın hesaplanması için kullanılır.

Hesaplama

Bollinger bantları üç çizgiden oluşur. Orta çizgi (ML) normal bir Hareketli Ortalama'dır.

ML = TOPLA (KAPAT, N) / N = SMA (KAPAT, N)

Üst çizgi (TL), belirli sayıda standart sapma (D) ile orta hatta denk gelir.

TL = ML + (D*SD)

Alt çizgi (BL), aynı sayıda standart sapma ile aşağı kaydırılan orta çizgidir.

BL = ML - (D*SD)

Burada:

TOPLA (..., N) - N dönem için toplam; KAPAT - kapanış fiyatı; N - hesaplamada kullanılan dönemlerin sayısını gösterir; SMA - Basit Hareketli Ortalama; SQRT - karekök; SD - standart sapma:

SD = SQRT (TOPLA ((KAPAT - SMA (KAPAT, N)) ^ 2, N) / N)

Orta çizgi olarak 20 dönemlik Basit Hareketli Ortalama kullanılması ve ondan iki standart sapma uzakta üst ve alt satırların grafiğinin çizilmesi önerilir. Ayrıca, 10 periyodun altındaki hareketli ortalamaların çok az etkisi vardır.

Ana parametreler

  • Veri türü - göstergenin hesaplanacağı fiyat türü: Kapalı, Açık, Yüksek, Düşük, Tipik, Orta, Ağırlıklı;

  • MA Tipi - hareketli ortalama hesaplama türü: Basit, Üstel, Değiştirilmiş, Doğrusal ağırlıklı;

  • Dönem - hareketli ortalamanın hesaplanmasında yer alan dönemlerin sayısı, varsayılan olarak 20;

  • Sapma - varsayılan olarak gerekli sapmayı 2 ayarlama yeteneği sağlar.

Gösterge, grafikte, aşağıdaki gibi görünür:

Last updated