RSI (Göreceli Güç Endeksi)

J. Wells Wilder tarafından 1978'de geliştirilen Göreceli Güç Endeksi (RSI), fiyat hareketlerindeki hızı ve değişimi ölçen bir itici osilatördür. RSI hesaplama ve yorumlama ile ilgili adım adım talimatlar ayrıca Bay Wilder'ın 'Teknik Ticaret Sistemlerinde Yeni Kavramlar' kitabında da verilmektedir. RSI, sıfır ile 100 arasında dalgalanıyor. Geleneksel olarak, RSI 70'in üzerinde olduğunda aşırı satın alınmış ve 30'un altında olduğunda aşırı satılmış olarak kabul edilir. Sinyaller, sapmalara ve kötü dalgalanmalara bakılarak oluşturulabilir. RSI, genel eğilimi belirlemek için de kullanılabilir.

Wilder, Göreceli güç endeksini tanıttığında, 14 dönemlik bir RSI kullanılmasını önerdi. O zamandan beri, 9 ve 25 dönemlik Göreceli güç endeksi göstergeleri de popülerlik kazandı. RSI analizinin popüler bir yöntemi, güvenliğin yeni bir yükseliş yaptığı, ancak RSI'nin önceki yüksek seviyesini geçemediği bir sapma aramaktır. Bu sapma, yaklaşmakta olan bir tersine dönmenin bir göstergesidir. Göreceli güç endeksi daha sonra azaldığında ve en son çukurunun altına düştüğünde, bir "başarısızlık salınımını" tamamladığı söylenir. Başarısızlık salınımı, yaklaşan tersine dönmenin bir onayı olarak kabul edilir.

Aşağıdaki Göreceli kuvvet endeksi sinyalleri grafik analizinde kullanılır:

Üstler ve Altlar

Göreceli güç endeksi genellikle 70'in üzerindedir ve 30'un altındadır. Bu üst ve altları, temel fiyat tablosundan önce oluşturur.

Grafik Oluşumları

RSI, genellikle fiyat tablosunda görünebilen veya görünmeyen baş ve omuzlar veya üçgenler gibi grafik desenleri oluşturur.

Başarısız Salınım (Destek veya Direnç kopması)

Bu, Göreceli güç endeksinin önceki yüksek (zirve) seviyesini aştığı veya son düşük seviyenin (dip) altına düştüğü yerdir.

Destek ve Direnç seviyeleri

Göreceli güç endeksi, bazen fiyatın kendisinden daha açık bir şekilde destek ve direnç seviyelerini gösterir.

Sapmalar

Yukarıda tartışıldığı gibi, fiyat, Göreceli güç endeksinde yeni bir yüksek (veya düşük) ile onaylanmayan yeni bir yüksek (veya düşük) yaptığında farklılıklar meydana gelir. Fiyatlar genellikle RSI yönünde düzeliyor ve hareket ediyor.

Hesaplama

Bağıl güç endeksini hesaplamak için temel formül aşağıdaki gibidir:

RSI = 100 - (100 / (1 + U / D))

Burada:

U - ortalama pozitif fiyat değişikliği sayısı;

D - ortalama negatif fiyat değişikliği sayısı.

Ana parametreler

  • RSI dönemi - gösterge hesaplamasında yer alan dönem sayısı, varsayılan 14'tür;

  • Hareketli ortalama türü - gösterge türü Hareketli ortalama hesaplama: Basit, Üstel, Değiştirilmiş, Doğrusal ağırlıklı.

Gösterge, grafikte, aşağıdaki gibi görünür:

Last updated