ROC (Değişim Oranı)

Basitçe Momentum olarak da adlandırılan Değişim Oranı (ROC) göstergesi, en saf haliyle bir momentum osilatörüdür. Bu gösterge, bir dönemden diğerine fiyattaki yüzde değişimi ölçer. ROC hesaplaması mevcut fiyatı "n" dönem önceki fiyatla karşılaştırır. Çizim, Değişim Hızı pozitiften negatife hareket ederken sıfır çizgisinin üstünde ve altında dalgalanan bir osilatör oluşturur. Bir momentum osilatörü olarak, ROC sinyalleri merkez çizgisi geçişlerini, sapmaları ve aşırı alım-aşırı satım okumalarını içerir.

ROC ayrıca aşırı alım / aşırı satım göstergesi olarak da kullanılır.

Aşırı alım - ROC göstergesi ne kadar yüksekse, bir döviz çifti o kadar fazla satın alınır. Aşırı alım seviyesinin üzerindeki gösterge değerleri, bir para biriminin aşırı satın alındığını ve bekleyen bir fiyat düzeltmesi olduğunu gösterir.

Aşırı Satım - ROC göstergesi ne kadar düşükse, bir döviz çifti o kadar fazla satılır. Aşırı satım seviyesinin altındaki gösterge değerleri, bir para biriminin aşırı satın alındığını ve bekleyen bir fiyat rallisi olduğunu gösterir.

Ancak, güçlü trend piyasalarında, fiyat uzun süre Aşırı Alındı ​​/ Aşırı Satım seviyelerinde kalacak ve fiyat trendini tersine çevirmek yerine bir süre daha devam edecek. Bu nedenle, çapraz sinyalleri resmi alış ve satış sinyalleri olarak kullanmak en iyisidir.

Boğa Sinyali - satın alma sinyali, ROC sıfır merkez çizgisinin üzerinden geçtiğinde üretilir

Ayı Sinyali - satış sinyali, ROC Göstergesi sıfır merkez çizgisinin altından geçtiğinde üretilir.

Hesaplama

ROC, 'n' dönemler önceki kapanış fiyatına göre cari fiyat arasındaki yüzde değişimidir:

ROC = [(Kapat - n dönem önce kapat) / (n dönem önce kapat)] * 100

Ana parametreler

WPR dönemi - momentum dönemi, varsayılan olarak 20.

Gösterge, grafikte, aşağıdaki gibi görünür:

Last updated