ADX (Ortalama Yönlü Hareket Endeksi)

Ortalama yönlü hareket endeksi (ADX), 1978 yılında J. Welles Wilder tarafından bir dizi finansal araç fiyatındaki eğilim gücünün bir göstergesi olarak geliştirilmiştir. ADX, teknik analistler için yaygın olarak kullanılan bir gösterge haline geldi ve çeşitli ticaret platformları tarafından sunulan gösterge koleksiyonlarında bir standart olarak sağlandı.

Yönlü hareket sistemine dayanan en basit ticaret yöntemi, iki yön göstergesinin karşılaştırılmasını ima eder: 14-dönem + DI bir ve 14-dönem -DI. Bunu yapmak için, biri ya göstergelerin çizelgelerini üst üste koyar ya da + DI -DI'den çıkarılır. W. Wilder, + DI -DI'den yüksek olduğunda satın almayı ve + DI -DI'den daha düşük düştüğünde satış yapmayı önerir.

Wells Wilder, bu basit ticari kurallara "bir uç nokta kuralı" ekledi. Yanlış sinyalleri ortadan kaldırmak ve işlem sayısını azaltmak için kullanılır. Ekstremum noktaları ilkesine göre, "uç nokta", + DI ve -DI'nin birbiriyle kesiştiği noktadır. + DI, -DI'den daha fazla yükselirse, bu nokta, kesiştikleri günün maksimum fiyatı olacaktır. + DI, -DI'den düşükse, bu nokta geçtikleri günün minimum fiyatı olacaktır.

Ekstremum noktası, pazara giriş seviyesi olarak kullanılır. Bu nedenle, bir satın alma sinyalinden sonra (+ DI, -DI'den yüksektir) fiyat ekstremum noktasını aşana kadar beklemeli ve ancak o zaman satın almalıdır. Bununla birlikte, fiyat ekstrem nokta seviyesini geçemezse, kısa pozisyonu muhafaza etmelidir.

Ortalama yön endeksi (ADX), Eksi yönlü gösterge (-DI) ve Artı yön göstergesi (+ DI), Welles Wilder tarafından geliştirilen bir ticaret sistemi oluşturan bir grup yön hareketi göstergesini temsil eder. Wilder, ADX'i emtialar ve günlük fiyatlar göz önünde bulundurularak tasarladı, ancak bu göstergeler hisse senetlerine de uygulanabilir. Ortalama Yön Endeksi (ADX), eğilim yönüne bakılmaksızın eğilim gücünü ölçer. Diğer iki gösterge, Artı yönlü gösterge (+ DI) ve Eksi yön göstergesi (-DI), trend yönünü tanımlayarak ADX'i tamamlar. Birlikte kullanıldığında, chartists hem belirleyebilir yönünü ve gücünü trend.

  • Wilder, ADX 25'in üzerinde olduğunda güçlü bir eğilimin mevcut olduğunu ve 20'nin altında hiçbir eğilim olmadığını öne sürüyor;

  • ADX yüksek değerlerden düştüğünde, trend sona erebilir. Açık pozisyonları kapatmanın sizin için uygun olup olmadığını belirlemek için ek araştırma yapmak isteyebilirsiniz;

  • ADX düşüyorsa, piyasanın daha az yönlü hale geldiğinin ve mevcut eğilimin zayıfladığının bir göstergesi olabilir. Trend değiştikçe ticaret trend sistemlerinden kaçınmak isteyebilirsiniz;

  • Uzun bir süre düşük kaldıktan sonra, ADX 4 veya 5 birim yükselirse (örneğin, 15'ten 20'ye), mevcut trendi takas etmek için bir sinyal veriyor olabilir;

  • ADX yükseliyorsa, pazar güçlenme eğilimi gösteriyor demektir. ADX'in değeri, trendin eğimi ile orantılıdır. ADX çizgisinin eğimi, fiyat hareketinin hızlanmasıyla orantılıdır (değişen eğilim eğimi). Eğilim sabit bir eğim ise, ADX değeri düzleşme eğilimindedir.

Bir trend göstergesi olan ADX'in grafikte değil ayrı bir pencerede çizilmesi ilginçtir. Bu nedenle, bazı tüccarlar onu bir osilatör olarak görüyor, ancak resmi olarak bir trend tespit göstergesidir.

Hesaplama

ADX = TOPLA ((+ DI - (-DI)) / (+ DI + (-DI)), N) / N

Nerede:

N - hesaplamada kullanılan dönem sayısı;

TOPLA (..., N) - N dönem için toplam;

+ DI - pozitif fiyat hareketi göstergesinin değeri (pozitif yönlü endeks);

-DI - negatif fiyat hareketi göstergesinin değeri (negatif yön endeksi).

Ana parametreler

Dönem - Hesaplama için hareketli ortalama süre, varsayılan olarak 14.

Gösterge, grafikte, aşağıdaki gibi görünür:

Last updated