MACD (Hareketli ortalama / yakınsama ıraksaması)

Hareketli ortalama yakınsama-sapma (MACD), yatırımcılar tarafından kullanılan en popüler momentum göstergelerinden biridir. MACD, 2 hareketli ortalamayı alır ve daha uzun dönem hareketli ortalamayı daha kısa dönem hareketli ortalamadan çıkararak bunları bir momentum osilatörüne dönüştürür. MACD'yi osilatörler arasında benzersiz kılan şey, bir trend izleme aracı veya momentum göstergesi olarak kullanılabilmesidir. Yatırımcılar tarafından izlenen en yaygın sinyaller sinyal hattı geçişleri, merkez hat geçişleri ve sapmalardır. MACD sınırsız bir osilatör olduğundan, aşırı alım ve aşırı satım seviyelerini belirlemek için özellikle kullanışlı değildir.

MACD, 1970'lerde Gerald Appel tarafından icat edildi ve 1986'da Thomas Aspray, MACD geçişlerini tahmin etmenin bir yolu olarak MACD'ye bir histogram ekledi.

MACD, hareketli ortalamaların kullanılması nedeniyle bir trend takip aracı olarak kabul edilir. Daha uzun periyotlu hareketli ortalamanın çıkarılmasıyla, MACD bir gecikmeli göstergeden bir momentum osilatörüne dönüşür. MACD, herhangi bir üst veya alt sınır olmaksızın sıfırın üzerinde ve altında dalgalanır.

Hesaplama

MACD, 26 dönemlik üstel hareketli ortalama değerinin 12 dönemlik üstel hareketli ortalamadan çıkarılmasıyla hesaplanır. MACD'nin (sinyal çizgisi) 9 periyotlu noktalı basit hareketli ortalaması MACD'nin üstüne çizilir.

MACD = EMA (KAPAT, 12) - EMA (KAPAT, 26)

SİNYAL = SMA (MACD, 9)

Burada:

  • EMA - Üstel hareketli ortalama;

  • SMA - Basit hareketli ortalama;

  • SIGNAL - göstergenin sinyal hattı.

Ana parametreler

  • FastEMA - üstel hareketli ortalamanın hesaplanması için dönem sayısı, varsayılan olarak 12 (bu gösterge için klasik değer);

  • SlowEMA - üstel hareketli ortalamanın hesaplanması için dönem sayısı, varsayılan olarak 26 (bu gösterge için klasik değer);

  • SignalSMA - basit hareketli ortalamanın hesaplanması için dönem sayısı, varsayılan olarak 9 (bu gösterge için klasik değer).

Crossover'lar

MACD alım/satımının temel kuralı, MACD sinyal çizgisinin altına düştüğünde satmaktır. Benzer şekilde, Hareketli ortalama yakınsama / uzaklaşma sinyal hattının üzerine çıktığında bir satın alma sinyali oluşur. MACD sıfırın altına / üstüne çıktığında alış / satış yapmak da popülerdir.

Uyuşmazlık

MACD sembolden ayrıldığında, mevcut trendin sonunun yakın olabileceğinin bir göstergesi. Fiyatlar onlara ulaşamadığında, Hareketli ortalama yakınsama / sapma göstergesi yeni zirvelere ulaştığında yükseliş eğilimi ortaya çıkar. MACD yeni düşükler yaparken fiyatlar yeni düşüklere ulaşamadığında düşüş eğilimi ortaya çıkar. Bu farklılıkların her ikisi de, göreceli olarak aşırı alım / aşırı satım seviyelerinde meydana geldiklerinde en belirgindir.

Bu gösterge, grafikte aşağıdaki gibi görünür:

Last updated