Aroon

Aroon göstergesi, 1995 yılında Tushar Chande tarafından geliştirilmiştir, bir hisse senedinin trend olup olmadığını ve trendin ne kadar güçlü olduğunu belirleyen bir gösterge sistemidir. Aroon göstergeleri, fiyatın x gününün en yüksek veya en düşük seviyesine ulaştığı dönemlerin sayısını ölçer. İki ayrı gösterge vardır: Aroon-Up ve Aroon-Down. Her iki çizgi de 0 ile 100 arasında dalgalanıyor. Aroon için sayı ne kadar düşükse, yükseliş trendi o kadar zayıf ve Aroon'un düşüşü ne kadar düşükse, düşüş trendi o kadar zayıf. Yükselen Aroon çizgisi düşen Aroon çizgisinin üzerine çıktığında, bir yükseliş trendi belirtilir. Aşağı çizgi yukarı çizginin üzerinde olduğunda, bir düşüş trendi gösterilir. Aroon yükselen çizgisinin yüksek değerleri, fiyatın belirli bir geriye dönük bakış döneminde yeni yüksek seviyelerde işlem gördüğü anlamına gelir. Aroon inen çizgisinin yüksek değerleri, fiyatın belirli bir geri görüş süresi boyunca yeni düşük seviyelerde işlem gördüğü anlamına gelir. Bir yukarı çizgi için 100 değeri, ortaya çıkan potansiyel bir yükseliş trendini gösterir ve bir aşağı çizgi için 100 değeri, potansiyel bir düşüş trendi gösterir.

Bu anlamda, Aroon göstergeleri, zaman içinde fiyata odaklanan tipik momentum osilatörlerinden çok farklıdır. Aroon benzersizdir çünkü fiyat üzerinden zamana odaklanır. Chartistler, yeni eğilimleri belirlemek, konsolidasyonları tespit etmek, düzeltme dönemlerini tanımlamak ve tersine dönüşleri tahmin etmek için Aroon göstergelerini kullanabilir.

Hesaplama

Aroon göstergeleri yüzde olarak gösterilir ve 0 ile 100 arasında dalgalanır. Aroon-up, yüksek fiyatlara, Aroon-down ise fiyat düşüklerine dayanır. Bu iki gösterge, kolay karşılaştırma için yan yana çizilmiştir.

Aroon-up = ((P - Yüksek Günden beri geçen gün sayısı) / P) * 100

Aroon-down = ((P - Düşük Günden beri geçen gün sayısı) / P) * 100

Burada:

P - geriye dönüp bakma dönemi.

Ana parametreler

Geriye bakma periyodu - varsayılan olarak 14 olan geri bakış periyodunun ayarlanmasına izin verir.

Chande, Aroon-up ve Aroon-down yakın mesafede aşağı doğru hareket ettiğinde, devam eden bir konsolidasyon aşaması olduğuna ve bariz güçlü bir eğilim olmadığına işaret ettiğini belirtiyor. Aroon-up 50'nin altına düştüğünde, mevcut eğilimin yükseliş ivmesini kaybettiğini gösterir. Aynı şekilde, Aroon-down 50'nin altına düştüğünde, mevcut düşüş trendi ivmesini kaybeder. 70'in üzerindeki değerler, Aroon ile aynı yönde (yukarı veya aşağı) güçlü bir eğilimi gösterir.

Gösterge, grafikte, aşağıdaki gibi görünür:

Last updated